Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
445
Hello, a Matematika 8.osztályos TK 16.old./12 feladat-ot el tudnátok nekem küldeni a megoldásokat, és a számolás menetét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

a,

Volt x kg eper. Reggel elfogyott `2/5*x`, maradt `3/5*x`. Délelőtt elfogyott `3/5*1/3*x` = `1/5*x`, tehát eddig elfogyott `2/5*x+1/5*x` = `3/5*x` kg eper, vagyis a készlet `3/5`-e.

Maradt `2/5*x` kg eper, délután elfogyott ennek a `3/4`-e, vagyis `2/5*3/4*x` = `3/10*x` kg eper.

Eddig elfogyott `(3/5+3/10)*x` = `9/10*x` kg eper. Maradt `(1-9/10)*x` = `1/10*x` kg eper, ami éppen 6 kg.

`x/10` = 6

x = 60

b,

Tóni bácsi 60 kg epret vitt piacra.

c,

A vendéglős a 60 kg-nak a `2/5`-ét vette meg, vagyis `60*2/5` = 24 kg-ot.

d,

délelőtt elfogyott `1/5*60` = 12 kg eper, vagyis kétszerannyi fogyott, mint az utolsó vevő által.

Ellenőrzés:

Reggel elfogyott `2/5*60` = 24 kg.

Délelőtt elfogyott `(60-24)*1/3` = 12 kg.

Délután elfogyott `(60-(12+24))*3/4` = 18 kg

A végén elfogyott 6 kg.

24+12+18+6 = 60 kg.
1