Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
595
Kérem valaki segítsen ebben a feladatban!

Az A üzem termelése a B üzem termelésének 70%-a. Az A üzem termelése évi 12%-kal, a B üzem termelése évi 8%-kal nő. Hány év múlva lesz a két üzem termelése közel egyenlő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, érettségi, pénzügyi, stzámitások
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`0.7*x*1.12^n=x*1.08^n`

Ezt kell megoldani.

`0.7*1.12^n=1.08^n*0.7`

`(1.08/1.12)^n=0.7`

`n*log(1.08/1.12)=log0.7`

n = `log0.7/log(1.08/1.12)` = 9,8 `approx` 10

10 év múlva lesz közel egyenlő.
0