Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
518
Ampullában kiadott minta Na2S2O3-tartalmát határozzuk meg brómos oxidációs során képződő sav mennyiségének mérése alapján. Az ampulla tartalmát maradéktalanul egy 100,00 cm3-es mérőlombikba juttatjuk, majd jelig töltjük. A törzsoldat 10,00 cm3-es részleteit 0,0894 mol/dm3-es NaOH-oldattal titrálva az átlagfogyás 8,83 cm3. Számolja ki az ampulla Na2S2O3
tartalmát mg-ban! MNa2S2O3 = 158,12 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A lejátszódó egyenlet: Na2S2O3 + 4 Br2+ 5 H2O = Na2SO4 + H2SO4 + 8 HBr, itt az a lényeg, hogy a lúg (NaOH-oldat fogy a kénsavra is és a hidrogén-bromidra is, mert mindkettő erős sav), a végeredmény így ez alapján: x=0,12482 g Na2S2O3 = 124,82 mg nátrium-tioszulfát volt a kiindulási ampullában! :)

Ha gondolod, elküldöm ma délután beszkennelve a levezetést is! :)
0

Csatoltam képet.
1