Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkorák a háromszög oldalai, és mekkora a területe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1131
Egy háromszög kerülete 20 cm; két szöge 41,6° és 69,5°. Mekkorák a háromszög oldalai, és mekkora a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldal, szög, Terület, Kerület, háromszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebbik megadott szöggel szemközti oldal x, a másikkal szemközti y, ekkor a harmadik oldallal szemközti oldal 20-x-y lesz. Mivel tetszőleges (sík)háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért a harmadik szög 180°-41,6°-69,5°=68,9°-os. Ezekből két egyenletet tudunk felírni a szinusztétel segítségével;

egyrészt: sin(41,6°)/sin(69,5°)=x/y
másrészt: sin(68,9°)/sin(69,5°)=(20-x-y)/y

Ha mindkét egyenletben felszorzol y-nal, akkor mindkét egyenletből kétismeretlenes lineáris egyenletet kapsz, és mivel ezeknek egyszerre kell teljesülniük, ezért ezek lineáris egyenletrendszert alkotnak, amit már meg tudunk oldani egy pár módon (ebben az esetben a kifejezős megoldást javaslom).
0