Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a test súrlódási együtthatója, illetve az átlagos gyorsulása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
683
Vízszintes asztalra `m_1` tömegű testet helyezünk, fonalat kötünk rá, amit átvetünk az asztal szélére rögzített csigán. A függőlegesen lógó fonál végére `m_2` tömegű testet
rögzítünk. Mennyi a test átlagos gyorsulása? A rendelkezésre álló adatokból adja meg a csúszási súrlódási együtthatót, ha test `0,87 s` alatt tesz meg `0.24m`-t az indulásától számítva.
`m_1 = 21,59 g`
`m_2 = 9,03 g`
(a fonál nyújthatatlan, a csiga és a fonál tömege elhanyagolható)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábra

`m_1` testre ható erők (csak a vízszintesek):

I. `K-mu*m_1*g=m_1*a`

`m_2` testre ható erők:

II. `m_2*g-K=m_2*a`

A test 0,87 s alatt tesz meg 0,24 m-t, akkor a gyorsulás:

`s=a/2*t^2` `rightarrow` a = `(2*s)/t^2` = `(2*0.24)/0.87^2` = 0,634 `m/s^2`

Innen már mindent ismersz, még a kötélerőt is ki tudod számolni.

I. K = `m_1*(mu*g+a)`

II. `m_2*g-m_1*(mu*g-a)=m_2*a`

`mu=(m_2*(g-a)/m_1 +a )/g` = `(9.03/1000*(10-0.634)/(21.59/1000)+0.634)/10` = 0,455

(remélem nem rontottam el sehol, azért ellenőrizd, az alapegyenletekből kiindulva)
1