Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a paralelogramma oldalainak hossza?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1899
Egy paralelogramma egyik szöge 68°. Ezzel a szöggel szemközti 20 cm hosszú átló a paralelogramma másik szögét két olyan részre osztja, amelyek aránya 1 : 3. Számítsuk ki a paralelogramma oldalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldal, szög, paralelogramma, arány, hossz, átló
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a paralelogramma középpontosan szimmetrikus, ezért a 68°-os szöggel szemközti szöge is 68°-os. Legyen a másik két szög α nagyságú, ekkor a belső szögek összege 2*68°+2*α=136°+2α. Mivel minden négyszög belső szögeinek összege 360°, ezért:

136°+2α=360°, ennek megoldása α=112°, ezt a szöget bontja az átló 1:3 arányban. Legyen a kisebbik szög β, ekkor a nagyobbik szög 3β, mivel β:(3β) = 1:3 ekkkor teljesül. Ezek összege értelemszerűen 112°, tehát:

β+3β=112°, ennek megoldása β=28°, tehát a két szög 28° és 3*28°=84°.

Az átló két háromszögre bontja a paralelogrammát; olyanokra, ahol az egyik oldal hossza 20 cm, az ezen fekvő szögek nagysága 28° és 84°, az ezzel szemközt lévő szög 68°-os. Így már van elég adatunk ahhoz, hogy használjuk a szinusztételt; ha a 84°-os szöggel szemközti oldal hossza x, akkor:

x/20 = sin(84°)/sin(68°), erre x=20*sin(84°)/sin(68°)=~21,4525 cm adódik.

A másik oldalt is ki lehet számolni ezzel a tétellel; ha az oldal hossza y, akkor:

y/20 = sin(28°)/sin(68°), erre y=20*sin(28°)/sin(68°)=~10,1268 cm adódik.
0