Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Egyenletes házi feladatomba szeretnék segítséget kérni, előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, házi, 10. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

I. x-3y = 16

II. 3x+5y = 20

I. x = 3y+16

II. 3(3y+16)+5y = 20

9y+48+5y = 20

14y + 48 = 20

14y = -28

y = -2

I. x = `3*(-2)+16` = 10



2,

I. x-3y = 16

II. 3x+5y = 20

I.*3: 3x-9y = 48

II. - I. : 14y = -28

y = `(-28)/14` = -2

I. Mint az előzőnél, ugyanúgy folytatódik. x = 10

Ellenőrzés!


3,

I. 6x+2y = 8

II. 9x+5y = 2

I. 3x+y = 4 `rightarrow` y = 4-3x

II. 9x+5(4-3x) = 2

9x+20-15x = 2

20-6x = 2

6x = 18

x = 3

I. y = `4-3*3` = -5


4,

I. 5x-3y+7 = 3x+2y+16

II. 3(x-2)-4(y+1) = 2x+4y

I. 2x-5y = 9

II. x-8y = 10 `rightarrow` x = 8y+10

I.-be behelyettesítjük a II.-t:

2(8y+10)-5y = 9

11y = -11

y = -1

I. 2x-5(-1) = 9

2x = 4

x = 2

Ellenőrzés!

5,

a,

`x^2-7=root()(x+1)`

Felt: `x ge -1`

És mostmár lehet négyzetreemelni.

`x^4-14x^2+49 = x+1`

`x^4-14x^2-x+48=0`

Nem hiszem, hogy ez megy hagyományos középiskolai ismeretekkel, legfeljebb sejtéssel. Vagy ha megerőszakolod az egyenletet.

`x^4-14x^2-x+48` = `x^4-3x^3+3x^3+15x-16x-9x^2-5x^2+48` =

= `x^4+3x^3-5x^2-16x-3x^3-9x^2+15x+48` = `x*(x^3+3x^2-5x+16)-3*(x^3+3x^2-5x-16)` = `(x-3)(x^3+3x^2-5x-16)` = 0

A megoldás x = 3.

Igazából fogalmam sincs, megoldottam függvényábrázolással és visszavezettem rá a gyököt visszafejtéssel. De ez biztosan jó gyök, a többi pedig (ha még van valós gyök) valószínűleg nem.

b,

|x-3| = 2x-3

I. Ha x `le` 3

3-x = 2x-3

3x = 6

x = 2

Megoldása az egyenletnek.

II. ha x `gt` 3

x-3 = 2x-3

x = 0

Nem megoldása az egyenletnek, nem esik a megadott tartományba.

A megoldás tehát x = 2.
Módosítva: 4 éve
0