Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgő test

Főoldal » Középiskola » Fizika
510
A rezgő test maximális sebessége 5 m/s
A maximális sebességű fázist 0,2 s múlva követi a maximális gyorsulású fázis
a) A=?
b) t=0,5 s y=?; v=?; a=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

leírom a képleteket amikkel dolgozni fogunk:

`x=A\cdot sin(\omega \cdot t)` általában az elmozdulás
`v=A\cdot\omega\cdot cos(\omega\cdott)` ez általában sebesség
`v_("max")=A\cdot\omega` ez a maximális sebesség
`a=-A\cdot\omega^2sin(\omega \cdot t)` ez általában a gyorsulás
`\omega=(2pi)/T` ez a körfrekvencia

I, Egy kis elmélet:
egy rezgő testnek akkor van maximális sebessége ha az egyensúlyi helyzetben van (baloldali a képen), maximális gyorsulása pedig akkor van egy testne ha az egyik szélsőhelyzetben van (jobb oldali a képen).

II, tudod, hogy a maximális sebesség `5 m/s`, tehát:
`5=A\cdot \omega`

III, tudod továbbá, hogy az egyensőlyi állapotból az egyik szélső helyzetbe 0,2 másodperc alatt jut el, tehát a periódusideje T=4*0,2=0,8 s

IV,
`\omega=2\pi/T=(2\pi)/(0,8)=2,5\pi (rad)/s`

V, tudod, hogy a maximális sebesség `5 m/s`, tehát:
`5=A\cdot \omega`
`5=A\cdot 2,5\pi`
`A=2/\pi` méter az amplitudó (0,6366 méter)

b,
t=0,5 s

`y=A\cdot sin(\omega \cdot t)=2/\pi \cdot sin(2.5\pi \cdot 0,5)=-0,4502` méter, tehát a test az egyensúlyi helyzet alatt van 0,4502 méterrel, 45,02 centivel

`v=2/\pi\cdot\2.5\pi\cdot cos(2.5\pi\cdot 0.5)=-3,536 m/s`

`a=-2/\pi\cdot(2.5\pi)^2sin( 2.5\pi\cdot 0.5)=+27,77 m/s^2`


Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!

0