Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Lécci vkiii

Főoldal » Középiskola » Kémia
969
Három tartály azonos tömegű, nyomású és hőmérsékletű gázt tartalmaz. Az
egyik tartály héliumot, a másik oxigént, a harmadik kén-dioxidot tartalmaz.
Tudjuk, hogy az oxigén térfogata 1,00 m3
Mekkora a másik két gáz térfogata?
Köszönöm, ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(He)` = 4 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(SO_2)` = 64 `g/(mol)`

Legyen 1 mol oxigéngáz a tartályban. Ennek a térfogata 1 `m^3`.

Ekkor a gáz moláris térfogata 1 `m^3/mol`. A többi gázé is ennyi.

32 g oxigén térfogata 1 `m^3`

32 g hélium az `32/4` = 8 mol

8 mol hélium térfogata 8 `m^3`.

32 g kén-dioxid az `32/64` = 0,5 mol.

0,5 mol `SO_2` térfogata pedig 0,5 `m^3`.
Módosítva: 4 éve
0