Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskola Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
566
Hány olyan 3 jegyű pozitív szám van, amely a 2;3;5 prímszámok közül legalább az egyikkel osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2-vel osztható 3-jegyű: `(999-99)/2` = 450 db

3-mal osztható 3-jegyű: `(999-99)/3` = 300 db

5-tel osztható 3-jegyű: `(999-99)/5` = 180 db

2-vel és 3-mal is osztható (6-tal osztható) 3-jegyű: `(999-99)/6` = 150 db

2-vel és 5-tel is osztható (10-zel osztható) 3-jegyű: `(999-99)/10` = 90 db

3-mal és 5-tel is osztható (15-tel osztható) 3-jegyű: `(999-99)/15` = 60 db

2-vel, 3-mal és 5-tel is osztható (30-cal osztható) 3 jegyú: `(999-99)/30` = 30 db.

Az egy számmal oszthatók összegéből kivonjuk a 2 és 3 számmal is oszthatók ősszegét (a közöseket kivonjuk minden esetben):

`(450+300+180)-((150-30)+(90-30)+(60-30)+3*30+30)` = 660 ilyen szám van.

Halmazábra
1