Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
494
Hány féleképpen lehet az,hogyha 3 dobókockát ledobunk egyszerre és az összeg kevesebb lesz mint 10?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, fejtörő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Összesen 6×6×6=216 lehetőség van, ebből kell kivonni azokat a lehetőségeket (számhármasokat), amelyeknél az összeg 10-nél nagyobb lesz!
Ezek pedig: Első helyre 6-os, második helyre 5-ös, harmadikra pedig 6,5,4,3,2,1 közül bármelyik kerülhet (ez 1×1×6 lehetőség), első helyre 5-ös, második helyre is 5-ös és harmadik helyre megint 6,5,4,3,2,1 közül bármelyik jöhet (1×1×6 lehetőség), első helyre 6-os, második helyre négyes, harmadikra bármi, ez megint 6 lehetőség, első helyre 6-os, másodikra 3-as, harmadikra 2,3,4,5,6 lehet (ez 1×1×5 lehetőség), első helyre 6-os, másodikre 2-es, harmadikra 3,4,5,6 kerülhet (ez 1×1×4 lehetőség), első helyre 6-os, másodikra 1-es, harmadikra 4,5,6 kerülhet (ez 3 lehetőség), első helyre 5-ös, másodikra 4-es, harmadikra 2,3,4,5,6 jön (ez megint 5 lehetőség), első helyre 5-ös, másodikra 3-as, harmadikra 3,4,5,6 jön (ez 4 lehetőség), első helyre 5-ös, másodikra 2-es, harmadikra 4,5,6 jöhet (ez meg 3 lehetőség).... stb.
És így tovább, egészen el kell menni 1-esig .......

Módosítva: 4 éve
1

6+

1+1; 1+2; 2+1; (3)

5+

1+1;1+2;1+3;2+1;2+2;3+1 (6)

4+

1+1;1+2;1+3;1+4; 2+1;2+2;2+3; 3+1;3+2;4+1 (10)

3+

7 alatti összeg kell a másik kettőre.

1+1-5 (5); 2+(1-4)4 +3+2 1 = (15)

2+

8 alatti összeg

1+1-6 (6)+5... (21)

1+

9 alatti összeg

6+6+5+4+3+2 = (26)

3+6+10+15+21+26 = 81 esetben kisebb mint 10.
Módosítva: 4 éve
1