Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
10g 50 mól%-os ecetsavoldatot 5 literre hígítunk. Mekkora a higított oldatban a disszociációfok és a pH?

Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

`K_s` = `1.8*10^(-5)`

100 mol oldatban van 50 mol ecetsav, ami `50*60` = 3000 g és 50 mol víz, ami `50*18` = 900 g víz.

3000+900 = 3900 g oldatban van 50 mol ecetsav

10 g oldatban van `10/3900*50` = 0,128 mol ecetsav

hígítunk

5 `dm^3` oldatban van 0,128 mol ecetsav

1 `dm^3` oldatban van `0.128/5` = 0,0256 mol ecetsav (c)

`CH_3COOH` + `H_2O` `leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H_3O^+`

Kiindulunk 0,0256 mol ecetsavból

Átalakul x mol

Az egyensúlyban van 0,0256-x mol ecetsav, x mol oxóniumion és x mol acetátion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H_3O^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.0256-x)` = `1.8*10^(-5)`

x = `6,78*10^(-4)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(6.78*10^(-4))` = 3,17

`alpha` = `x/c` = `(6.78*10^(-4))/0.0256` = 0,0265 a disszociációfok.
1