Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkoholok

Főoldal » Középiskola » Kémia
482
Rendelkezésünkre áll 39kg metanol és etanol ekvimolekuláris elegye. Számítsuk ki:
a) az alkoholok elegyének százalékos összetételét
b) az elegy én lévő metanol előállításához s₂zükséges szén-monoxid és hidrogén térfogatát
c) a fenti elegy elégetéséhez szükséges levegő térfogatát (O₂ 20%)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_("etanol")` = 46 `g/(mol)`

`M_("metanol")` = 32 `g/(mol)`

a,

1 mol metanol (32 g) + 1 mol etanol (46 g) összesen 32+46 = 78 g

78 g elegyben van 32 g metanol

100 g elegyben van `100/78*32` = 41,03 g metanol

Az elegyben 41,03 tömeg% metanolt és `100-41,03` = 58,97 tömeg% etanolt tartalmaz.

b,

`CO` + 2 `H_2` `rightarrow` `CH_3-OH`

39000 g elegyben van `39000/78` = 500 mol metanol

500 mol metanol előállítható 500 mol szénmonoxidból és `2*500` = 1000 mol hidrogénből.

A feladatban jó lenne tudni az állapotokat (standard vagy normál) vagy a körülményeket (hőmérséklet, nyomás); mert a gázok térfogata igencsak függ ezektől. A számolást normál állapottal folytatom.

500 mol `CO` térfogata `500*22.41` = 11205 `dm^3`

1000 mol `H_2` térfogata `1000*22.41` = 22410 `dm^3`

c,

`CH_3-OH` + 1,5 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_5-OH` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

50 mol metanolhoz szükséges `500*1.5` = 750 mol oxigén

50 mol etanolhol szükséges `500*3` = 1500 mol oxigén

összesen szükséges 1500+750 = 2250 mol oxigén

100 mol levegőben van 20 mol oxigén

mennyiben van 2250 mol oxigén?

x = `2250/20*100` = 11250 mol levegő

Ha normál körülmények vannak, akkor 11250 mol levegő térfogata `11250*22.41` = 252110 `dm^3` = 252,11 `m^3` levegő szükséges az égetéshez.
0