Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek holnapra kell :S

Főoldal » Általános iskola » Matematika
685
5,6,7,9 es kellene elöre is köszi a választ!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5. Egyenes arányosság.
Ha 70adag elkészítéséhez 10,5kg húst használunk, feltételezzük, hogy 100adaghoz xkg-ot használunk.
Az egyenes arányosságnál ahányszorosára nő az egyik mennyiség, ugyanannyi szorosára változik a másik. Azaz:
100/70 =x/10,5 ezt az egyenletet keresztbe szorozva: 100*10,5 = 70*x , amiből x=15
Vagyis 100adaghoz 15kg húst használunk fel.

6. Egyenes arányosság.
Ha 30kg szőlő 20doboz tölt meg, feltételezzük, hogy 150kg szőlő xdobozt tölt meg.
Az egyenes arányosságnál ahányszorosára nő az egyik mennyiség, ugyanannyi szorosára változik a másik. Azaz:
150/30 = x/20 ezt az egyenletet keresztbe szorozva. 150*20 = 30*x, amiből x=100
Vagyis 150kg szőlőhőz 100dobozra van szükség

7. Fordított arányosság.
Ha 7dl-es üvegből 25db lesz tele, legyen a 12,5dl es üvegből x tele.
A fordított arányosságnál ahányszorosára nő az egyik mennyiség, annyiad részére csökken a másik. Azaz:
12,5/7 = 25/x ezt az egyenletet keresztbe szorozva: 12,5*x =7*25, amiből x=14
Vagyis a 12,5dl -es üvegből 14db lett volna tele.

9. Fordított arányosság
Ha percenként 10l víz, 20perc alatt tölt meg a kádat, akkor a percenként 25l víz, xperc alatt.
A fordított arányosságnál ahányszorosára nő az egyik mennyiség, annyiad részére csökken a másik. Azaz:
25/10 = 20/x ezt az egyenletet keresztbe szorozva: 25*x = 10*20, amiből x=8
Vagyis a percenként 25l-es csapból 8perc alatt telik meg a kád
1