Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Saktábla

Főoldal » Középiskola » Matematika
561
A 8x8-as sakktábla mezőire véletlenszerűen elhelyezünk 5 sötét és 3 világos gyalogot (összesen 8 bábut). Hányféleképpen lehetséges ez (bármely bábu bárhová kerülhet, az azonos szinűek teljesen egyformák)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elhelyezzük az 5 sötétet, ezt `((64),(5))`-féleképpen tudjuk. A maradék hármat `((59),(3))`-féleképpen. Összesen tehát:

`C_(64)^5*C_(59)^3` = `(64!)/(cancel(59!)*5!)*(cancel(59!))/(56!*3!)` = `(64*63*62*61*60*59*58*57)/(5*4*3*2*1*3*2*1)` = kiszámolod.
0