Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvány, gyök, logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Valaki le tudná ezeket vezetni? Megcsináltam valahogyan, de ezekben bizonytalan vagyok.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2, g

`root()(2*root(5)(2^2)*root()(2))*root(5)(4)` = `(2^1*2^(2/5)*2^(1/2))^(1/2)*2^(2/5)` = `2^((1+2/5+1/2)*1/2+2/5)` = `2^((19/10*1/2)+2/5)` = `2^(19/20+8/20)` = `2^(27/20)`

3, a

`(root()(a)*a^(2/3))/root(3)(a)` = `a^(1/2+2/3-1/3)` = `a^(5/6)`

3 b

`(root(4)(b^3)*b^(-1/2)*b^(5/8))/(root()(root(4)(b))*root()(b)^(-3))` =

= `b^(3/4-1/2+5/8-(1/8-3/2))` = `b^((6-4+5-1+12)/8)` = `b^(18/8)` = `b^(9/4)`

d,

`(d^(-2/3)*d^(3/4)*root(5)(d^2))/(root()(d^(-3)*root(4)(d)*d^(5/6))` =

= `d^(-2/3+3/4+2/5+3/2-1/4-5/6)` = `d^((-40+45+24+90-15-50)/60)` = `b^(54/60)` = `b^(9/10)`
0