Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
418
Az ABC-ben m(A)=90°,AOmerőlegesBC,D∈BC
Tudjuk,hogy AB=6cm és az AC=8cm. Számítsátok ki az BC,AD,BD és DC szakaszok hosszát! Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A derékszögű háromszög az ABC is és még további két háromszög is (az ACD is és az ABD is)! :)
Mindhárom háromszögre egyenként felírhatjuk a Pitagorasz-tételeket. Legyen BC=c, CD=x és AD=m , illetve BD=(10-x) !
Ekkor x² +m²=64, és (10-x)² + m²=36. A kettőből az adódik, hogy: (10-x)²- x²=36-64, s ebből 10×(10-2x)=-28, amiből 10-2x=-2,8 , -2x=-12,8 tehát x=+6,4 cm-nyi!
Most már felírhatjuk újból, hogy: 6,4² + m²=64, tehát m²=23,04 , s innen gyököt vonva m=4,80 cm (a háromszög "c" oldalhoz tartozó magassága!) , BD=(10-x)=10-6,4=3,6 cm lesz a keresett szakaszok hossza! :)

Az O nem tudom hogy került oda, szerintem véletlenül, mert AD merőleges BC-re, biztos ezt akartad leírni! :)
1

Csatoltam képet.
0