Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 2-es es 3-as feladatat megoldasat szeretnem kerni de teljes megoldast!! A teljes megoldast!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Csak 2-es es 3-as feladat es teljes megoldast legyszives!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2. A kérdés így is átfogalmazható; adjuk meg m értékét úgy, hogy a -x²-mx+1=1 egyenletnek pontosan 1 megoldása legyen! Ezt már meg tudod oldani?

3. Az ilyen feladatoknál először mindig érdemes arra gondolni, hogy egy tört értéke mikor milyen előjelű; most a kérdés az, hogy mikor nagyobb 0-nál, vagyis mikor pozitív; akkor, amikor a számláló és a nevező előjele megegyezik, tehát itt vagy a

-x+1>0 és x²+4x+4>0 egyenlőtlenségeknek, vagy a
-x+1<0 és x²+4x+4<0 egyenlőtlenségeknek kell egyszerre teljesülnie (az előbbi esetben így mindkettő pozitív, a másodikban mindkettő negatív). Könnyen észrevehető azonban, hogy a nevező, x²+4x+4 egyenlő (x+2)²-nel, ami az x=-2 esetet kivéve mindig pozitív, a kivételes esetben 0 az értéke. Emiatt a számlálónak is pozitívnak kell lennie, vagyis -x+1>0, erre 1>x adódik, tehát ha 1>x, viszont x≠-2, akkor a tört előjele pozitív lesz, vagyis nagyobb lesz 0-nál.
Egy tört értéke akkor 0, hogyha számlálója 0, de nevezője nem, vagyis a -x+1=0 egyenletet kell megoldanunk, erre 1=x adódik, amire a 0/9 tört, ennek értéke valóban 0, tehát jó megoldás.
Összességében az egyenlőtlenség megoldása: x≤1, ahol x≠-2, intervallumjelöléssel így néz ki: x ∈ ]-∞;1] \ {-2}, kicsit precízebben: x ∈ (R ∩ (]-∞;1] \ {-2})).
Módosítva: 9 éve
0