Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek benneteket hogy aki tudja valamelyiket is kérlek irják le !

220

Válaszoljatok írásban a következő kérdésekre:
Mikor és hol kerülnek először az emberi szervezettel kapcsolatba a baktériumok?
Mely baktériumok tartoznak az első letelepedő közé?
Miért fontosak számunkra a bennünk, rajtunk élő baktériumok?
Mi az oka a fogszuvasodásnak, fogínygyulladásnak?
Mi a szerepe a bőrünkön élő mikrobáknak?
Melyik baktériumból van a legtöbb bőrünkön?
Soroljanak fel egy-két bennünk élő baktériumot?
Miért előnyösek számunkra a bennünk élő baktériumok?
Mi a szerepe a bőrünkön élő mikrobáknak?
Melyik baktériumból van a legtöbb bőrünkön?
Soroljanak fel egy-két bennünk élő baktériumot?
Miért előnyösek számunkra a bennünk élő baktériumok?
Milyen negatív hatása van az emberi szervezetre a Helicobacter pylorinak?



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Egyéb

Válaszok

1
Szia!
A fogszuvasodás (caries), a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. Fiataloknál gyors lefolyású, a kezdeti fogszuvasodást követi a zománc szétesése, majd az üregképződés. Idősebb korban lassúbb a folyamat, a dentin csatornák elmeszesedése miatt.
A SZUVASODÁS KÉT FORMÁJA
Zománcszuvasodás: kúp alakú, csúcsával a dentin felé mutató elváltozás a fogcsiszolaton.
Dentinszuvasodás: kúp alakban terjed a fogbél felé. Amennyiben a folyamat előrehalad, eléri az idegkamrát, amely erős, kínzó fájdalomként jelentkezik.
Miért alakul ki a fogszuvasodás?
A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, melyben szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok.
A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.
Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként a pH a kritikus érték (pH 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.
A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrébb áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának anatómiai adottságai, a fog áttörésének időpontja.
Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.




fogínygyulladás oka, kialakulása, hajlamosító tényezői
Rossz szájhigiéné:
Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné, aminek kialakulását több tényező is elősegítheti. Étkezések alkalmával a fogainkon egy baktériumokból álló vékony filmréteg, az úgynevezett dentális plakk képződik. Ebben hasznos és ártalmas baktériumok egyaránt megtalálhatóak.
Ha valaki felhagy a rendszeres fogmosással, illetve nem elég alaposan tisztítja a fogait, az említett, egyébként láthatatlan réteg vastagodni kezd. Fokozatosan elszaporodnak benne a káros baktériumok, amelyek a fogat és az azt körülvevő szöveteket is roncsolják. Bizonyos idő után a megvastagodott plakk fogkővé szilárdul, amire már nem megoldás egy szimpla fogmosás, így a fogkő a felszínén gyűjtve a további baktériumokat tovább irritálja az ínyt.
Azonban a kellően intenzív, illetve rendszeres fogmosás segít megakadályozni a dentális plakk megvastagodását, illetve a káros baktériumok elszaporodását.
Ellenkező esetben ezek a kórokozók egy idő után fogszuvasodást, illetve az ínyszövet gyulladását okozhatják.
Miért fontosak számunkra a bennünk, rajtunk élő baktériumok? Mikrobiomunk – amelynek része a bélflóra – velünk együtt fejlődik, befolyásolja anyagcserénket, immunrendszerünk funkcióit, hangulatunkat, a betegségekre való hajlamunkat és még egy rakás olyan összetett folyamatot, mint az emlékezet vagy a tanulás. Nem véletlenül szánnak a tudósok annyi időt, energiát és pénzt a kutatásba. És nem is hiába: a tavalyi év különösen termékenynek bizonyult ezen a területen, ugyanis a kutatók kezdik megérteni az összefüggéseket bizonyos baktériumok és egészségügyi állapotok között.

Mi a szerepe a bőrünkön élő mikrobáknak?

Ahogy a bennünk és rajtunk élő mikrobák összességén, az úgynevezett mikrobiomon (illetve annak összetételén) is sokban múlik, hogy milyen egészségnek örvendünk, úgy a bőrünkön élő vírusok is legalább ennyire fontosak: képesek megálljt parancsolni a fertőzéseknek (vagy éppen rontanak a helyzeten) és sebeink gyógyulásának sebességét is befolyásolják. A tanulmányt jegyző Elizabeth A. Grice bőrgyógyász és társai elmondták: a kutatási módszertan elég gyenge, hiszen a bőr felületéről vett legegyszerűbb minta nem ad például elég eredményt: főként emberi és bakteriáli ebben minden benne van
Mi a szerepe a bőrünkön élő mikrobáknak? ✓
Melyik baktériumból van a legtöbb bőrünkön?leggyakoribb bacik a bőrön
A legtöbben jól ismerjük a Staphylococcus aureus (más néven arany staph) baktériumot, amely szintén különösebb következmények nélkül él a testünkön. Fontos azonban tudni, hogy ha valamilyen fertőzést okoz, az egy év alatt a betegek egyharmadánál halált okoz. Az ilyen megbetegedéseket általában antibiotikummal kezelik, de az arany staph egyes törzsei mutációk során ellenállóvá vált a gyógyszerekkel szemben.

Vannak a kórokozónak más, ritkábban előforduló törzsei, mint pl. a Klebsiella pneumoniae bizonyos variánsai, amelyek akár a hétköznapi fertőzéseket is könnyen életveszélyes betegséggé alakítják.oroljanak fel egy-két bennünk élő baktériumot?
Miért előnyösek számunkra a bennünk élő baktériumok? ✓
Mi a szerepe a bőrünkön élő mikrobáknak?✓
Soroljanak fel egy-két bennünk élő baktériumot? ✓
Miért előnyösek számunkra a bennünk élő baktériumok?✓


0