Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
522
Egy 2m hosszúsághú sálat akarunk kötni. Ha az első napon 18cm-t, majd pedig minden nap az előző napinál 4cm-rel hosszabb darabot kötünk, akkor hány nap alatt készül el a sál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, sorozat, 12. osztály, számtani, matemati8ka
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` = 18

d = 4

`S_n` = `(a_1+a_n)*n/2` = `(a_1+a_1+(n-1)*d)*n/2`

`(18+18+(n-1)*4)*n/2` = 200

`(4n+32)*n/2` = 200

`2n^2+16n-200=0`

`n^2+8n-100=0`

`n_(1,2)` = `(-8 pm root()(8^2+4*100))/2` = `(-8 pm root()(464))/2`

`n_1` = -14,77 (nem lehet negatív)

`n_2` = 6,77

7 napra van szükség a sál elkészítéséhez.
1