Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökvonás

475
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy négyzetgyökvonás-t kaptam, sajnos nem értem.
Egy képet csatolok ilyen volt a "feladatlapon" nem pont ez, hasonló!
KÉP: http://kephost.com/image/Bk2p
Nem ugyan ezek a számok voltak benne, nem tudom milyenek.. Aki érti és más számokkal ki tudná nekem számolni és leírni annak nagyon szépen köszönöm!

-Máté
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál jellemzően az a kérdés, hogy milyen eljárással fog eltűnni a nevezőből a gyökjel (irracionális számmal nem túl szerencsés osztani, mivel ahogyan kerekíted, úgy változik az osztó nagysága, ezért, ha megoldható, érdemes valahogyan leváltani racionális számra).

Ebben az esetben úgy tűnik el a legyszerűbben, hogyha √5+√4-gyel szorozzuk, mivel az (a-b)*(a+b)=a²+b² azonosság alapján (√5-√4)*(√5+√4)=(√5)²-(√4)²=5-4=1 lesz belőle, ami egy jó szám (olyan értelemben, hogy tudunk vele (egyértelműen) osztani). Viszont ha a nevezőt szoroztuk, akkor a számlálót is szoroznunk kell ugyanennyivel, hogy a tört értéke ne változzon (magyarul bővítjük a törtet), ez alapján a számláló ez lesz: (√5+√3)*(√5+√4), itt pedig a tanult módon, "mindenkit mindenkivel" összeszorzunk, majd a gyökös tagok szorzására vonatkozó azonosság szerint így lesz: 5+ 20 + 15 + 12 .
Módosítva: 7 éve
0