Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökvonás

Főoldal » Középiskola » Matematika
705
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy négyzetgyökvonás-t kaptam, sajnos nem értem.
Egy képet csatolok ilyen volt a "feladatlapon" nem pont ez, hasonló!
KÉP: http://kephost.com/image/Bk2p
Nem ugyan ezek a számok voltak benne, nem tudom milyenek.. Aki érti és más számokkal ki tudná nekem számolni és leírni annak nagyon szépen köszönöm!

-Máté
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál jellemzően az a kérdés, hogy milyen eljárással fog eltűnni a nevezőből a gyökjel (irracionális számmal nem túl szerencsés osztani, mivel ahogyan kerekíted, úgy változik az osztó nagysága, ezért, ha megoldható, érdemes valahogyan leváltani racionális számra).

Ebben az esetben úgy tűnik el a legyszerűbben, hogyha √5+√4-gyel szorozzuk, mivel az (a-b)*(a+b)=a²+b² azonosság alapján (√5-√4)*(√5+√4)=(√5)²-(√4)²=5-4=1 lesz belőle, ami egy jó szám (olyan értelemben, hogy tudunk vele (egyértelműen) osztani). Viszont ha a nevezőt szoroztuk, akkor a számlálót is szoroznunk kell ugyanennyivel, hogy a tört értéke ne változzon (magyarul bővítjük a törtet), ez alapján a számláló ez lesz: (√5+√3)*(√5+√4), itt pedig a tanult módon, "mindenkit mindenkivel" összeszorzunk, majd a gyökös tagok szorzására vonatkozó azonosság szerint így lesz: 5+ 20 + 15 + 12 .
Módosítva: 9 éve
0