Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1134
Egy nyári délelőttön a benzinkútnál, amikor a hőmérséklet 20 C-fok, az autó kerekeiben 200 kPa-rá állítjuk be a nyomást. (A mért nyomás túlnyomást jelent.) A külső légköri nyomást vegyük 100 kPa-nak.
a) Mekkora túlnyomás mérhetők tűző napon hagyott gépkocsi kerekeiben, ha a hőmérséklet 50 C-fok?
b) Mekkora lesz a keréknyomás hajnalban, amikor a levegő 10 C-fokra hűl le?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kerékben a nyomás tehát 200+100 = 300 kPa = `p_1`

`T_1` = 20 °C = 293 K

`T_2` = 50 °C = 323 K

`p_1/T_1` = `p_2/T_2`

`p_2` = `(p_1*T_2)/T_1` = `(300*323)/293` = 330,717 kPa

A túlnyomás tehát 330,717-100 = 230,717 kPa

b,

`p_3` = (p_1*T_3)/T_1` = `(300*283)/293` = 289,76 kPa

A keréknyomás hajnalban 289,76-100 = 189,76 kPa.
0