Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
587
Egy befőttesüveget melegen, légmentesen zártunk le kör alakú, 8 cm átmérőjű fedéllel. Ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 80 C-fok. A légnyomás állandó értéke 101 kPa. Mekkora erővel nyomódik rá a fedél az üvegre, ha a befőttesüveg kihűl, és a belső hőmérséklet 20 C-fokra csökken le?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először az új nyomást számoljuk ki.

V = állandó esetén

`p_1/T_1` = `p_2/T_2`

`p_1` = 101 kPa

`T_1` = 80 °C = 355 K

`T_2` = 20 °C = 293 K

`p_2` = `(p_1*T_2)/T_1` = `(101*293)/355` = 83,83 kPa

A nyomáskülönbség tehát `Deltap` = `p_1-p_2` = 101-83,36 = 17,17 kPa = 17170 Pa

d = 8 cm = 0,08 m

A = `(d^2*pi)/4` = `(0.08^2*3.14)/4` = `5.024*10^(-3)` `m^2`

F = `Deltap*A` = `17170*5.024*10^(-3)` = 86,25 N
0