Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Faraday-törvények

Főoldal » Középiskola » Kémia
1629
Réz(II)-szulfát-oldatot elektrolizálunk grafit elektródok között. 1 óra alatt a katódszén tömege 5 g-mal nő. Mekkora volt a hasznos elektrolizáló áramerősség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A réz(II)-szulfát elektrolízise során a katódon redukció:

K: `Cu^(2+)` + 2 `e^-` `leftrightarrow` Cu

A katódon tehát a réz(II)-ionok fognak redukálódni, fém réz válik ki.

`A_(Cu)` = 63,55 `g/(mol)`

5 g réz az `5/63.55` = `7.868*10^(-2)` mol réz válik ki. Ezt `2*7.868*10^(-2)` = 0,1574 mol elektronátmenet kíséri.

1 mol elektron átviteléhez 96500 C töltés szükséges.

0,1574 mol elektronhoz pedig `0.1574*96500` = 15185 C töltés szükséges.

I = `Q/t` = `(15185C)/(3600s)` = 4,22 A volt a hasznos áramerősség.
0