Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A standard állapotú levegő 340 ppm szén-dioxid

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
659
2. A standard állapotú levegő 340 ppm szén-dioxidot tartalmaz.

A levegő m/m% CO2-ot tartalmaz.

A levegőben a széndioxid tömegkoncentrációja mg/dm3

A levegőben a szén-dioxid anyagmennyiség-koncentrációja: ×10-5 mol/dm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A ppm a parth per million, milliomod részt jelenti.

1000 kg = 1 000 000 g levegőben van 340 g `CO_2`

100 g levegőben van `100/10^6*340` = 0,034 g `CO_2`

A levegő 0,034 tömeg% `CO_2`-ot tartalmaz.


tömegkoncentráció

Ehhez igénybevesszük a levegő sűrűségét

`rho_("levegő")` = 1,29 `g/(dm^3)`

100 g levegő térfogata V = `m/rho` = `100/1.29` = 77,52 `dm^3`

77,52 `dm^3` levegőben van 0,034 g `CO_2`

1 `dm^3` levegőben van `1/77.52*0.034` = `4.386*10^(-4)` g `CO_2`

A levegőben a szén-dioxid tömegkoncentrációja `4.386*10^(-4)` `g/(dm^3)`.

Ezt még elosztjuk a `CO_2` moláris tömegével (`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`) és már meg is van az anyagmennyiség-koncentráció:

`(4.386*10^(-4))/44` = `0.9968*10^(-5)`

A levegőben a szén-dioxid anyagmennyiség-koncentrációja `0.9968*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`.
0