Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkoholok

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
Metanol és etanol ekvimolekuláris elegyének égése során 6,72 dm³ CO₂ keletkezik. Számítsd ki az elegy tömegszázalékos összetételét és az égéshez szükséges levegő térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CH_3-OH` + 1,5 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_5-OH` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

x mol metanolból x mol `CO_2` keletkezik

x mol etanolból 2x mol `CO_2` keletkezik

3x mol `CO_2` felel meg `6.72/22.41` = 0,3 mol

x = 0,1 mol, ennyiből indultunk ki.

A tömeg%-os összetételhez nem szükséges a mennyiség.

1 mol metanol az 32 g, 1 mol etanol pedig 46 g. Ez összesen 32+46 = 78 g

78 g elegyben van 32 g metanol

100 g elegyben van `100/78*32` = 41,03 g metanol

Az elegy 41,03 tömeg% metanolt és 100-41,03=58,97 tömeg% etanolt tartalmaz.

0,1 mol metanolhoz szükséges `1.5*0.1` = 0.15 mol oxigén

0,1 mol etanolhoz szükséges `3*0.1` = 0,3 mol oxigén

Összesen szükséges 0,3+0,15 = 0,45 mol oxigén

100 mol levegőben van 20 mol oxigén

mennyi levegőben van 0,45 mol oxigén?

x = `0.45/20*100` = 2,25 mol levegő

2.25 mol levegő térfogata `2.25*22.41` = 50,4225 `dm^3` levegő szükséges.
0