Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Furcsa feladat. Tud benne valaki segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
553
Sziasztok!
Ez lenne a feladat, de igazából azt sem nagyon tudom, hogy pontosan mit kell csinálni.
Please help me! Valami indítás legalább nagyon jó lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, oszthatóság
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Please! Légyszives!
0

Nem tudom mennyire nem érted a feladatot, ezért az elejéről kezdem:

Van egy számod, amit A-val jelöltek, és ehhez tartozik 4 db részfeladat:

1. részfeladat:

Ha A osztható 9-cel, akkor vajon a mellette lévő másik szám (mostantól B-nek hívom) is osztható-e 9-cel?

Megoldás:
A-ról tudod, hogy osztható 9-cel, B számról pedig feltételezed, hogy osztható vele
Namármost, ha egy 9-cel osztható számból (aminek általános alakja 9*x) kivonsz egy másik 9-cel osztható számot (9*y), abban az esetben továbbra is egy 9-cel osztható számot fogsz kapni (9*(x-y))
Azaz, ha az A számból kivonod B-t, és az osztható 9-cel, akkor a feltételezésed igaz volt.

Ebben az esetben A - B kapcsolata a következőképpen fog alakulni:

`10^n-1` bármilyen `n` esetén osztható lesz 9-cel, mivel:
`10^1=10-1=9`
`10^2=100-1=99`
`10^3=1000-1=999`
és így tovább, az az utolsó tag pedig kiesik.

Vagyis, ha A osztható 9-cel, akkor az első szám is osztható lesz 9-cel.

Gondolom, oda kell X-t rakni, a négyzetbe, ahol igaz a dolog.

Gondolatébresztőnek ennyit.


Módosítva: 4 éve
0