Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ecetsav oldat.

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
856

1. Az 50 m/m%-os ecetsav-oldat sűrűsége 1,0575 g/cm3.

Az oldat mólszázalékos összetétele: n/n%

Az oldat tömegkoncentrációja: g/dm3

Az oldat anyagmennyiség-koncentrációja: mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, oldat, ecetsav
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

100 g oldatban van 50 g ecetsav és 100-50=50 g víz.

Ez mólokban: `50/60` = 0,833 mol ecetsav és `50/18` = 2,778 mol víz

2,778+0,833 = 3,611 mol

3,611 mol oldatban van 0,833 mol ecetsav

100 mol oldatban van `100/3.611*0.833` = 23,07 mol ecetsav

Az oldat 23,07 mol% ecetsavat tartalmaz.

100 g oldat térfogata V = `m/rho` = `100/1.0575` = 94,56 `cm^3`

94,56 `cm^3` oldatban van 50 g ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/94,56*50` = 528,8 g ecetsav

Az oldat 528,8 `g/(dm^3)`-es.

1000 `cm^3` oldatban van `528.8/60` = 8,81 mol ecetsav

Az oldat 8,81 `(mol)/(dm^3)`-es.
0