Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkoholos 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
360
Minőségi elemi analízissel 0,96 g szerves anyagból 672mL CO₂- és 1,8g H₂O-t nyernek. Tudva, hogy az elemzett anyag móltömege 32g/mol,hat meg a molekulaképletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_yO_z` + `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

`M_(C_xH_yO_z)` = `14x+y+16z` `g/(mol)`

672 ml `CO_2` normál körülmények között `672/22410` = 0,03 mol

1,8 g víz az `1.8/18` = 0,1 mol

`0.96/32` = 0,03 mol vegyületből keletkezik 0,03 mol `CO_2`, akkor x = 1

32 `g/(mol)` moláris tömegbe benne van 1 mol C (ami 12 g), a többi oxigén és hidrogén, a maradék 32-12 = 20-g-on osztoznak ezek az elemek. Ebbe belefér 1 oxigén és 4 hidrogén, a vegyület tehát a metanol; `CH_3-OH`.
0