Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkoholok

Főoldal » Középiskola » Kémia
401
1. Egy telített monohidroxialkoholt égetnek. Tudva azt, hogy 18, 4g alkohol égése során 35,2g CO₂ képződik, hat meg:
a) az alkohol molekulaképletét
b) az égés során elhasznált levegő térfogatát ( 20%O₂)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

a,

`C_nH_(2n+1)-OH` + 1,5n `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

`M_(C_nH_(2n+1)-OH)` = `12n+2n+2+16` = 14n+18 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

18,4 g alkohol az `18.4/(14n+18)` mol

35,2 g `CO_2` az `35.2/44` = 0,8 mol

`18.4/(14n+18)` mol alkohol égetésekor keletkezik 0,8 mol `CO_2`, ugyanakkor

1 mol alkohol égetésekor keletkezik n mol `CO_2` (az egyenlet alapján)

`18.4/(14n+18)` = `0.8/n`

megoldod

n = 2

A keresett alkohol az etanol `C_2H_5-OH`.

b,

`C_2H_5-OH` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

2 mol `CO_2` keletkezik 3 mol oxigén felhasználásakor

0,8 mol `CO_2` keletkezik `0.8/2*3` = 1,2 mol oxigénből.

20 %-nak felel meg 1,2 mol oxigén

100 %-nak megfelel `100/20*1.2` = 6 mol levegő

6 mol (feltételezzük, hogy standardállapotú) levegő térfogata `6*24.5` = 147 `dm^3`

A felhasznált levegő térfogata 147 `dm^3`.
0