Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok , kérlek segítsegetek ebbe a feladatba is !

Főoldal » Középiskola » Matematika
1330
Egy 4 napos kirándulás során első nap megtettük a teljes táv 1/5 - öd részét. A következő 3 napon megtett távok aránya 5:4:3
Mekkora távokat tettünk meg az egyes napokon , ha a teljes táv 72km ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A teljes táv 72 km.

1. nap a táv ötöde, azaz `72/5` = 14,4 km

A többi nap aránya 5:4:3 = 5x:4x:3x

5x+4x+3x = 12x = 72-14,4

x = `(72-14.4)/12` = 4,8 km

Az első napon tehát megtettünk 14,4 km-t.

A második napon megtettünk `5*4.8` = 24 km-t.

A harmadik napon megtettünk `4*4.8` = 19,2 km-t.

A negyedik napon megtettünk `3*4.8` = 14,4 km-t.

Ellenőrzés: 14,4+24+19,2+14,4 = 72 km.
0