Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy százalékos összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
408
9,6 g metanol levegőben égetnek. Feltételez, hogy a víz gőz formájában képződik, számítsd ki a keletkezett gázelegy százalékos összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ehhez még a hozzáadott levegő mennyisége is fontos lenne.

Ha azt feltételezzük, hogy sztöchiometriai mennyiségű oxigéntartalmű levegő volt és a levegő oxigéntartalma 21%, akkor nekiállhatunk a feladatnak.

`M_(CH_3OH)` = 32 `g/(mol)`

`CH_3 OH` + 1,5 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

9,6 g metanol az `9.6/32` = 0,3 mol

Keletkezik 0,3 mol `CO_2`

Reagál `1.5*0.3` = 0,45 mol oxigén, ez felel meg 21 %-nak.

mennyi felel meg 79 %-nak (az lesz a nitrogén mennyisége)

x = `79/21*0.45` = 1,693 mol nitrogén

A kapott gázelegyünkben tehát van 0,3 mol `CO_2` és 1,693 mol nitrogén, az összesen 0,3+1,693 = 1,993 mol elegy

1,993 mol elegyben van 0,3 mol `CO_2`

100 mol elegyben van `100/1.993*0.3` = 15,05 mol

A keletkezett gázelegy 15,05 térfogat% `CO_2`-ot és 100-15,05= 84,95 térfogat% nitrogént tartalmaz.
0