Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keressük meg az egyenlet megoldásait!

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
√5-x -3=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem így írtad, de gondolom így van:
 5-x  - 3 = 0

Először kikötések kellenek:
Négyzetgyök alatt nem lehet negatív, vagyis:
5-x ≥ 0
5 ≥ x
szebben írva:
x ≤ 5

Most jöhet a megoldás.

Csak a gyök maradjon az egyik oldalon:
 5-x  = 3
A jobb oldal pozitív, szabad négyzetre emelni:
5-x = 3² = 9
-x = 4
x = -4

Ez kielégíti a kikötést, rendben van. Ez a megoldás.

Nem árt azért ellenőrizni, azt rád bízom. Helyettesítsd me a -4-et az eredeti egyenletbe.

0