Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek minél hamarabb segítsetek !

Főoldal » Középiskola » Matematika
2135
Két szám aránya 3 : 5. Melyik ez a két szám , ha
a, összegük 1500
b, szorzatuk 1500
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
a; pontra: 3x+5x=1500, innen 8x=1500, ahonnan x=1500/8= 187,5, tehát az 1. szám: 3x=562,5 lesz, a 2. szám pedig 5x=937,5 lesz és a kettő összege valóban (562,5+937,5=1500) 1500-at tesz ki! :)

b; pontra: 3x×5x=1500, 15×x²=1500, s ebből x²=100, tehát x lehet (+10), illetve (-10) is; emiatt x=+10 esetén a két szám 30 és 50 lesz, x=-10 esetén pedig (-30) és (-50), mindkét számpár megoldás lesz! :)
0