Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

(5 a 2x-ediken)×(7 az x-ediken) = 5×7×((5×5×7) az x-ediken), ebből (25 az x-ediken)×(7 az x-ediken)=(5 a (2x+1)-ediken)×(7 az (x+1)-ediken) , s ebből az (5 a (2x-(2x+1))-ediken) = (7 az ((x+1)-x))-ediken), amiből meg 1/5=7, ez nem teljesül, így nincs megoldása ennek az exponenciális egyenletnek! :)

A kitevők egyenlőségéből következne, hogy: (2x-2x-1)=(x+1-x) az 5, illetve a 7 megfelelő hatványára emelve! :)
0

Ha összeadás van a tagok között, akkor viszont tényleg van megoldás, méghozzá kettő is: x(1)=lg5/lg7=0,8271, a másik gyök pedig éppen x(2)=lg7/lg25=0,6045 lesz! Ha gondolod, holnap beszkenneltetve a levezetést elküldöm! :)
0

Csatoltam képet.
1