Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

((3/2) a (-x)-ediken)×((3/2) a (-2)×(x+1)-ediken)× ((3/2) a 4×(x-1)-ediken) =((3/2) a négyzetgyök alatt (6-x)-ediken)), innen a kitevőkre felírhatjuk, hogy : -x+(-2x-2)+(4x-4)= ((négyzetgyők alatt (6-x)) , vagyis (x-6)²=6-x, a négyzetgyök miatt "x" kisebb vagy egyenlő 6-tal lesz a jó megoldás, és elvégezve a négyzetre emelést:
x²-12x+36=6-x, miből x²-11x+30=0, ezt megoldva x-re kapjuk, hogy x(1)=(11+1)/2=6, másik gyök pedig x(2)=(11-1)/2=5 lesz, mivel az egyik 6, a másik meg kisebb hatnál, ezért mindkét gyök megoldás lesz (x(1) és x(2) is!)! :)
Módosítva: 4 éve
0

A megoldások: Az egyik gyök +6, a másik pedig +5 lesz, és mindkettő megfelelő! :)
0