Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A megoldás: (((3/2)²)az x-ediken) × ((2/3)³ az (x-1)-ediken) = (2/3)¹, innen a kitevőkre felírható a következő
-2x+3×(x-1)=1, ebből pedig x-3=1, azaz x=4-gyel lesz egyenlő! :)

Az ellenőrzést már nem írom le! Oda "x" helyére az eredeti egyenlőségbe 4-et kell írni! :) (És kihozni mindkét oldalra, hogy 2/3=2/3. )
0

Itt felhasználtam, hogy (3/2) a mínusz 1-ediken pontosan a tört reciprokával, azaz (2/3)-dal lesz egyenlő! :)
0