Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
469
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

3 mol ion kerül a vízbe, mert 1 mol Ca(OH)2-ban 1 mol kalciumion és 2 mol hidroxidion van és ezek összeadva éppen 3 molnyi-t tesznek ki.

Ammónia: NH3, ezért (7+1×3)=10 db protont és 10 db elektront tartalmaz (semleges, nincs töltése!);
Víz: H2O, ezért (1×2+8)= 10 db proton és 10 db elektron van benne (ez is semleges molekula, nincs töltése!);
Hidrogénion: H+, ezért 2 db proton van benne és 1 db elektron (1 db proton a H-atom miatt és 1 proton az egyszeres pozitív töltése miatt!);
Hidroxidion: OH-, ezért (8+1+1)= 10 db elektron van benne és (8+1)=9 darab proton (eggyel több az elektronszám az egyszeres negatív töltése miatt!)
Ammóniumion: NH4+, ez pedig (7+1×4+1)= 12 db protont tartalmaz és 11 darab elektront (mert az elektronszám: 7+1×4), azért több 1-gyel a protonszám, mert egyszeresen pozitív az ion töltése! :)

Remélem így már érthetőbb lesz! :)
0