Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
537
Az ABC háromszög külső tartományában megszerkesztjük az ABD és ACE derékszögű háromszögeket úgy,hogy ABD szög=ACE szög=90 fok és BAE szög=CAD szög.Bizonyítsd be,hogy:
a.)az ABD és ACE hasonló háromszögek.
b.)ha AD=AE,akkor az ABC háromszög egyenlő szárú,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mértan
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Ábra

Mivel az ABD és ACE háromszögekben a három szög páronként egyenlő, ezért a két háromszög hasonló.

b,

Ha két hasonló háromszögben egy-egy oldal (AD és AE) egyenlő és a rajta fekvő két szög is egyenlő, akkor a két háromszög egybevágó. Ha a háromszögek egybevágók, akkor az oldalaik páronként egyenlők, ezért AB = AC; vagyis az ABC háromszög egyenlőszárú.
0