Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok kérlek segítsetek

213
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
A képminőségért bocsi
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia ebben minden benne van

Északi Államok a 19. század közepére a világ második ipari nagyhatalma lett. A függetlenség elnyerését követő évtizedekben dinamikus fejlődés bontakozott ki, amely a folyamatos európai bevándorláson és az ország kimeríthetetlen természeti erőforrásain (erdők, vízi energia, ásványkincsek) alapult. A kialakuló nemzeti piacgazdaságban a kisvárosok ipari vállalkozásai, illetve a farmerek gazdaságai az egységesülő belső piacra termeltek. Az első ipari forradalom vívmányai gyorsan elterjedtek; a gőzhajózás és a vasútfejlesztés csökkentette a szállítás költségeit. Az atlanti partvidék városaiban a textilipar (gyapjú- és pamutfeldolgozás) mellett egyéb ágazatok (például fakitermelés, hajógyártás) is fejlődtek.

Az ország lakossága folyamatosan bővült (1860-ra mintegy 32 millió fő lett – ebből közel 4 millió a fekete rabszolga). A demográfiai robbanást nemcsak a bevándorlás idézte elő, hanem az Európában már eltűnőben lévő sokgyermekes nagycsalád továbbélése.

A kormányzat folyamatosan bővülő szabad földterülettel rendelkezett, a gazdasági eredmények az életszínvonal javulását is biztosították. A társadalom Európához képest vagyonilag kevésbé differenciálódott, és a középrétegek erős csoportot alkottak.

A szegényebb rétegek felzárkózása is könnyebben zajlott, a társadalmi mobilitás az óhazához képest sokkal rugalmasabb volt. Az iskolahálózat kiépítésével az amerikaiak négyötöde tudott írni-olvasni a század közepére. Mindemellett a lenézett és megvetett kisebbségek (indiánok, fekete rabszolgák, ázsiai bevándorlók) elől a társadalom sokáig elzárta a felemelkedés lehetőségét. Az ország egyes régióinak gazdasági fejlettsége és értékrendje számos különbséget mutatott.



A déli államokban a brit „gyapotéhség” miatt újra fellendült a rabszolgatartáson alapuló ültetvényes gazdálkodás. Délen az ültetvényes mezőgazdaság háttérbe szorította az ipart és a kereskedelmet, a rabszolgatartó birtokosok az egyes államok vezető politikusai, tisztségviselői lettek. Északon a virágzó farmergazdaságok ellátták az iparosodó városokat, a régióban kedvezően érvényesült a vállalkozás szabadsága és a beruházási kedv.
Remélem hogy tudtam segíteni!
0