Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Sziasztok kérlek segítsetek

160
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
A képminőségért bocsi
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia ebben minden benne van

Északi Államok a 19. század közepére a világ második ipari nagyhatalma lett. A függetlenség elnyerését követő évtizedekben dinamikus fejlődés bontakozott ki, amely a folyamatos európai bevándorláson és az ország kimeríthetetlen természeti erőforrásain (erdők, vízi energia, ásványkincsek) alapult. A kialakuló nemzeti piacgazdaságban a kisvárosok ipari vállalkozásai, illetve a farmerek gazdaságai az egységesülő belső piacra termeltek. Az első ipari forradalom vívmányai gyorsan elterjedtek; a gőzhajózás és a vasútfejlesztés csökkentette a szállítás költségeit. Az atlanti partvidék városaiban a textilipar (gyapjú- és pamutfeldolgozás) mellett egyéb ágazatok (például fakitermelés, hajógyártás) is fejlődtek.

Az ország lakossága folyamatosan bővült (1860-ra mintegy 32 millió fő lett – ebből közel 4 millió a fekete rabszolga). A demográfiai robbanást nemcsak a bevándorlás idézte elő, hanem az Európában már eltűnőben lévő sokgyermekes nagycsalád továbbélése.

A kormányzat folyamatosan bővülő szabad földterülettel rendelkezett, a gazdasági eredmények az életszínvonal javulását is biztosították. A társadalom Európához képest vagyonilag kevésbé differenciálódott, és a középrétegek erős csoportot alkottak.

A szegényebb rétegek felzárkózása is könnyebben zajlott, a társadalmi mobilitás az óhazához képest sokkal rugalmasabb volt. Az iskolahálózat kiépítésével az amerikaiak négyötöde tudott írni-olvasni a század közepére. Mindemellett a lenézett és megvetett kisebbségek (indiánok, fekete rabszolgák, ázsiai bevándorlók) elől a társadalom sokáig elzárta a felemelkedés lehetőségét. Az ország egyes régióinak gazdasági fejlettsége és értékrendje számos különbséget mutatott.A déli államokban a brit „gyapotéhség” miatt újra fellendült a rabszolgatartáson alapuló ültetvényes gazdálkodás. Délen az ültetvényes mezőgazdaság háttérbe szorította az ipart és a kereskedelmet, a rabszolgatartó birtokosok az egyes államok vezető politikusai, tisztségviselői lettek. Északon a virágzó farmergazdaságok ellátták az iparosodó városokat, a régióban kedvezően érvényesült a vállalkozás szabadsága és a beruházási kedv.
Remélem hogy tudtam segíteni!
0