Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
458
742.-ből kéne e., f., g., h., ne csak a megoldás kérlek magyarázat is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
e,

`-5^3*2*2^2` = `-5^3*2^3` = `(-10)^3` = -1000

f,

`2^3*5^2*5` = `2^3*5^3` = `10^3` = 1000

g,

`2^2*2^3*5^5` = `2^(2+3)*5^5` = `2^5*5^5` = `(2*5)^5` = `10^5` = 100 000

h,

`(-5)^3*(-5)*2^4` = `(-5)^(3+1)*2^4` = `(-5)^4*2^4`= `(-5*2)^4` = `(-10)^4` = 10 000
1

742. feladat
e) -5³×2×2² = -5³×2³ = (-5×2)³ = -1000
f) 2³×5²×5 = 2³×5³ = (2×5)³ = 1000
g) 2²×2³×55 = 25×55 = (2×5)5 = 100000
h) (-5)³×(-5)×24 = (-5)4×24 = (-5×2)4 = -10000

Magyarázat: (példa: a h, rész)
(-5)³ és a (-5)-öt összeadjuk, mivel ugyanaz a hatványalap és így máris egyszerűsítünk a számsoron. Így: (-5)4×24 De ezzel még nincs megoldva az, hogy más alakban adjuk meg a számsort.
A (-5)4-nek és a 24-nek a hatványkitevője közös, ezért csoportosíthatjuk eszerint. Így: (-5×2)4
Ellenőrizni is lehet, hogy jól csináltad-e és valóban jól csoportosítod-e a hatványokat, mert:
(-5)4×24 = -625×16 = -10000
(-5×2)4 = (-10)4 = -10000
A két eredmény egyenlő lesz.

Hát nem hiszem, hogy valami jó lett ez a magyarázat része a feladatnak, de próbálkoztam
1