Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
687
Hány cm3 standardállapotú klórgázt képes addicionálni 2,72g izoprén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az izoprén másnével 2-metilbuta-(1,3)-dién, összegképlete `C_5H_8`. Két kettős kötést tartalmaz, így 1 mol izoprén 2 mol klórt képes addícionálni.

`M_(C_5H_8)` = 68 `g/(mol)`

2,72 g izoprén az `2.72/68` = 0,04 mol. Ez reagál `2*0.04` = 0,08 mol klórgázzal.

1 mol klórgáz standard körülmények között 24,5 `dm^3` = 24500 `cm^3`

0,08 mol klórgáz térfogata `0.08*24500` = 1960 `cm^3`

1960 `cm^3` klórgázt képes addícionálni.
0