Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
574
Sziasztok! Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni:
Egy olefin klórozásával olyan vegyület keletkezett, amelyik 55,9 m/m% klórt tartalmaz. Mi az olefin összegképlete és konstitúviója, ha tudjhj, hogy sem az olefinnek, sem a klórozott származékának nincs semmilyen térizomerje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`C_nH_(2n)` + `Cl_2` = `C_nH_(2n)Cl_2`

`M_(C_nH_(2n))` = 14n `g/(mol)`

`M_(C_nH_(2n)Cl_2)` = 14n+71 `g/(mol)`

A klórtartalom %-ban kifejezve:

55,9 = `71/(14n+71)*100`

n = 4

Az összegképlet megvan (`C_4H_8`), ez lehet a but-1-én vagy but-2-én, illetve a 2-metilprop-(1)-én.

Csak az utóbbi jöhet szóba, a but-2-énnek már alapból vagy térizomerje (cisz-transz), a but-1-énnek pedig a diklórvegyületének van.

A megoldás tehát a 2-metilpropén, a klórozott vegyület pedig az 1,2-diklór-2-metilpropán.
0