Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
494
Hány %(m/m) Na2CO3-ot tartalmaz az a NaCl-Na2CO3 keverék, amelynek 1,5861 g-nyi mennyiségéből 100,00 ml törzsoldatot készítve és 10,00-10,00 ml-es részleteit HCl oldattal (c = 0,2023 mol/dm3) titrálva a fogyások a következőek: 8,12; 8,10 és 8,11 ml.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`Na_2CO_3` + 2 HCl = 2 Na_Cl + `H_2O` + `CO_2`

Hátulról kell indulni.

A fogyás átlag: 8,11 ml

8,11 ml oldatban van `8.11*0.2023` = 1,64 mmol HCl. Ezzel reagál feleannyi, azaz 0,82 mmol `Na_2CO_3`. Ez van 10 ml oldatban.

100 ml oldatban van `10*0.82` = 8,2 mmol `Na_2CO_3`, ami `8.2*106` = 869,54 mg = 0,86954 g `Na_2CO_3`

1,5861 g keverékben van 0,86954 g `Na_2CO_3`

100 g keverékben van `100/1.5861*0.86954` = 54,823 g `Na_2CO_3`

A keverék 54,823 tömeg% `Na_2CO_3`-ot tartalmaz.
1