Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
590
a. 4,210 g bóraxot tartalmazó szilárd mintát oldunk vízben és mérőlombikban 100 mL-re töltünk. 10,00 mL térfogatokat kimérünk titráló lombikokba, amit metilnarancs indikátor jelenlétében 0,150 M HCl oldattal megtitrálunk. Az átlag fogyás 12,14 mL. Mennyi a minta %(m/m) bóraxtartalma? Molekulatömeg: (Na2B4O7·10H2O): 381,37 g/mol.

b. A kénsavat és bórsavat tartalmazó ismeretlen oldatból 100,00 cm3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldatból 10,00 cm3-t titrálólombikba pipettázunk. Hozzáadunk 1 csepp metilvörös indikátort és 0.150 M NaOH mérőoldattal hagymavörös színűre titráljuk, a fogyások: 6,42; 6,50; 6,44; 6,50 mL. Ezután mannitot és fenolftalein indikátort adunk a titrálandó oldathoz, majd a nátrium-hidroxiddal a rózsaszín megjelenéséig folytatjuk a titrálást, ekkor a fogyások: 8,12; 8,12; 8,15; 8,10 mL. Mennyi a kapott oldat kénsav- és bórsavtartalma mg-ban?
Molekulatömegek: H2SO4: 98,08, H3BO3: 61,84 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
Szia!

a; pont végeredménye (szerintem): 82,48 tömeg% bóraxot tartalmazott a minta (majd kazah levezeti);
b; pont végeredménye szerintem: x=0,47471 g=474,71 mg kénsav és y=0,05164 g=51,64 mg bórsav volt az eredeti 100 cm3-es törzsoldatban Első titrálásnál csak a kénsav reagált (visszaszorította a gyenge bórsav disszociációját) és a második titrálásnál már a kénsav is és a bórsav is reagált a NaOH-oldattal egyszerre! (Szerintem ez lehet a kulcs a megoldáshoz!)

Ha gondolod holnap beszkenneltetem neked a levezetéseket és itt elküldöm! :)

0

Csatoltam képet.
1

Szia!

Közben utánanéztem a bórsav-mannit reakciónak! Komplexképződés közben 1 mol bórsavból 1 mol H+ szabadul fel a folyamatban (vagy 1 mol oxóniumion), ezért az egyenlet, a IV. módosul a következőképpen:
(0,1×y) gramm savból (0,1y/61,84)×1 = (1,61708×10-³×y) mol proton felszabadulása miatt
(0,00161708y+0,000968) = 0,0012185-ből y= 0,15491 g bórsav jön ki, ami 1000-rel beszorozva : 154,91 mg-nyi lesz! :)

Bocsánat, ez lesz a bórsavra szerintem a jó megoldás (az előbbinél a mannitos reakciót nem vettem figyelembe!) ! :)
Tehát 100 cm3 törzsoldatban 474,71 mg kénsav volt jelen és 154,91 mg bórsav.
1