Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH meghatározás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
528
Mennyi a pH akkor, amikor 10 mL 0,1 M HCl oldathoz 5 ml 0,1 M NaOH-t adunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Közömbösítés a folyamat, de feleslegben marad az elegyítés után vagy a sav, vagy a lúg, mégpedig amelyikből több mol van, az lesz feleslegben! 10 cm3 sósavban van (0,01 dm3× 0,1 mol/dm3) = 0,001 mol sósav, ebben ugyanannyi (0,001 mol proton, vagy oxóniumion) lesz, 5 cm3 lúgban pedig (0,005 dm3×0,1 mol/dm3) = 0,0005 mol nátrium-hidroxid lesz, tehát a lúg teljesen elfogy és a sav lesz feleslegben, mégpedig az összeöntés miatt (10+5)=15 cm3 elegyben!

Tehát 15 cm3 elegyben lesz (0,001-0,0005) mol = 0,0005 mol sósav lesz (savas lesz az elegy!) és a pH-ja pedig (1000/15)×0,0005 = 0,03333 mol sósav lesz 1 dm3-ben (vagy 1000 cm3-ben), mert a pH és a pOH is 1000 cm3 (vagy 1 dm3) oldatra vonatkozik, innen most már számolható : pH =-lg (0,03333) =1,477 lesz a keresett pH! :)
1