Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatoknak a pH kiszámítása

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
625
Valaki lenne szíves és levezetné ezt a feladatot: "Van két oldatunk: 0,80 dm^3 0,0035 mol/dm^3 koncentrációjú kalcium-hidroxid-oldat és 400 cm^3 0,025 mol/dm^3 koncentrációjú salétromsav. Mennyi az egyes oldatok pH-ja? Mennyi lesz annak az oldatnak a pH-ja, amelyet e két oldat összeöntésével kapunk?"
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
0,0035 mol kalcium-hidroxidban kétszerannyi (Ca(OH)2! képlete miatt), vagyis 0,007 mol hidroxidion van és mindez 1 köbdeciméterben, ezért a pOH=-lg( 0,007 )= 2,155 , ebből pedig a pH=14-pOH= 14-2,155= 11,845 -ös a kalcium-hidroxid-oldat pH-ja, mivel pH nagyobb 7-nél, lúgos az oldat.
0,025 mol salétromsav van 1 köbdeciméter (dm3) oldatban, ugyanennyi az oxóniumionok mólja is, mert 1 mol savból 1 mol proton szabadul fel a vízből (vagy oxóniumion), tehát innen a pH= -lg( 0,025 )=1,602 lesz, tehát a pH kisebb 7-nél, látható, mindenképpen savas ez az oldat.

Összeöntéskor a térfogatok összeadódnak (összeadhatóak!) és valamelyik anyag feleslegben marad. Az egyenlet : Ca(OH)2 + 2 HNO3 = Ca(NO3)2 + 2 H2O , 2 mol sav reagál el 1 mol lúggal, de 800 cm3-ben levő 0,0028 mol kalcium-hidroxidhoz kellene kétszerannyi sav az egyenlet szerint (0,0056 mol), de 400 cm3 savban van 0,01 mol sav, ugyanennyi oxóniumion (mert a salétromsav erős sav és 100%-ban disszociál a vízben!) tehát most a lúg lesz a meghatározó, marad ugyanis a savból (0,01-0,0056) mol, vagyis 0,0044 molnyi, és ez (400+800)= 1200 cm3-ben lesz, tehát az összeöntés során savas fog maradni az oldat és a pH-ja (1000/1200)×0,0044 = 0,003667 mol salétromsav miatt (ami visszaszámolva 1000 cm3-ben lesz jelen, de ez utóbbi már az oldatelegyre vonatkozóan) : pH= -lg( 0,003667 ) = 2,436 lesz! :)

Tehát a kalcium-hidroxid-oldat lúgos, a salétromsav savas, mindkettő erős bázis illetve sav és összeöntés után a salétromsav marad feleslegben, a lúg mind elreagált, ezért pH kisebb lesz az összeöntés után! Mondhatni: Erősen savas maradt az oldat még a sav-bázis reakció lejátszódása után is! :)

Módosítva: 4 éve
1