Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kiszámolas

Főoldal » Középiskola » Matematika
730
Sziasztok!
Léci valaki segítsen, hogy hogyan számolom ki a következőket.
Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeknél a számoknál rá kellene jönni, hogy milyen hatványok. Ezt kiszámolni nem lehet, meg kell jegyezni őket:
2 hatványai: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256
3 hatványai: 3, 9, 27, 81
5 hatványai: 5, 25, 125, 625
Mondjuk ennyit.
És ezekre visszafelé is rá kell jönni, hogy mondjuk 32 az valamelyik 2 hatvány, melyik is? 2⁵

Szóval:
 2⁵  =  2⁴·2  = 2²· 2 

64 = 2⁶
 2⁶  = ⁵ 2⁵·2  = 2·⁵ 2 

81=3⁴
³ 3⁴  = ³ 3³·3  = 3·³ 3 
0