Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
607
Sziasztok!

Amiatt írok, mert nem tudom, hogy jól csinálom-e a feladatot.
Mármint, nem tudom, hogy jól értem-e, hogy mit kell csinálni.
Szóvaaal a képet csatolom a feladatról, és mondom, hogy hova mit írtam, és hogy szerintetek az úgy jó-e, vagy nem is ez a feladat, vagy jó amit írtam, de hiányos, stb.

Erre lennék kíváncsi. :)

Megoldásaim:

147): a˘(n+1) = (n+1)^2 - 3*(n+1) +1
Kérdés: Ez így jó lenne-e megoldásnak, vagy számoljam ki és egyszerűsítgessem le? Én úgy döntöttem, hogy gondolom nem elég ennyi megoldásnak, szóval kiszámolva ennyi lenne:
n^2-n-1 <-- ez a megoldás

148): A kérdés ugyanaz, csak most rendes szöveggel kiírták a kérdést, nem pedig a-val és a˘(n+1)-gyel.
Szóval ismét nem elégedtem meg a sima felírással, ami ez: (n+1)^2 - 2*(n+1)/3*(n+1) + 1 , hanem leegyszerűsítettem, és elvileg ez az eredmény: (n+1)^2 - 2/4
Mivel a nevezőben lévő n+1 -et "kihúztam" azzal, amelyik fent volt a 2-es szám mögött. Ha jól tudom ezt simán meg lehet csinálni. Így lett az előbbi a végeredmény.

149): Szóval a6-a3=12 -> a6=a3+3d -> 3d = 12 -> d=4
Szóval, tegyük fel, hogy a könnyebb számolás érdekében, ami a feladat megoldásához egyébként lényegtelen, legyen a10=0, ebben az esetben a100=a10+90d, azaz a100=0+90*4=0+360=360
Szóval a kettő közötti különbség 360 lesz, bármi is a két szám. :)

Ezeket gondoltam végleges megoldásnak mind a három feladatnál.
Mindegyik jó lenne így? :)
Nincs külön feladatleírás, csak amit a képen Ti is láttok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az első perfekt.

A másodiknál jól indultál el, de a „Ha jól tudom, ...” részt rosszul tudod, és így nem lehet elintézni.

A harmadiknál kíváncsi lennék, hogy miből jött az ki, hogy lényegtelen, hogy mekkora a 10. tag.
0

Másodikhoz; olyan szempontból lehet így hagyni, hogy természetesen ez, és a (helyes) átalakítások után kapott "végeredmény" ugyanazt fogja jelenteni, de "illik" a lehető legegyszerűbb alakra hozni (meg aztán ez egy triviális átírás, sok ész nem kell hozzá, így tényleges tudás nem biztos, hogy van is ott, ezért is érdemes átalakítani).

A harmadiknál persze, mindenképp ugyanannyi lesz a különbség a feladat jellegéből adódóan. Sokkal egyszerűbb, hogyha egyszerűen átírod a tagokat, mint eddig; a₁₀=a₁+9d, a₁₀₀=a₁+99d, ekkor ezek különbsége 90*d lesz, tehát tényleg mindegy, hogy mekkora a sorozat első (így akárhányadik) tagja, a tagok közti különbség csak a tagok egymáshoz viszonyított távolságától (ami itt 100-10=90) és a sorozat differenciájától (d=4) függ.
0