Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány pozitív osztója van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
5546
Hány pozitív osztója van 15400-nak?
Már megcsináltam a házit, csak nem vagyok benne biztos.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Prímtényezőkre bontod.
És minden tényező hatványához hozzáadsz egyet, és ezeket összeszorzod. Így kapod meg a pozitív osztók számát.
Pl. 20:
2²*5¹
Így (2+1)*(1+1) poz. osztója van, ami 6, ezek pedig: 1, 2, 4, 5, 10, 20
1

Először felosztod prímtényezőkre:
15400=23*52*7*11
Az osztók száma pedig az egyes prímtényezők kitevője+1 összeszorozva az összes prímtényezőre.
Itt (3+1)*(2+1)*(1+1)*(1+1)=48
Tehát 48 db pozitív osztója van a 15400-nak.
2

15400 = 2 * 2 * 2 * 5 * 5 * 7 * 11 = 2³ * 5² * 7 ¹ * 11¹
ez alapján
(3+1)*(2+1)*(1+1)*(1+1) pozitív osztója van.
4*3*2*2 = 48
0